Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Učešće studenata Matematike na međunarodnim konferencijama u 2022. godini

Na međunarodnoj konferenciji koja nosi naziv 2nd Kotor International Maritime Conference (KIMC 2022), održanoj u Kotoru u periodu 27-30 November 2022, uzele su učešće i dvije studentkinje četvrte godine Odsjeka za matematiku, Fakulteta Primijenjene nauke. Mentori studentkinjama Anji Stijepović i Uni Sredović bile su profesorice dr. Nataša Kovač i dr. Kruna Ratković.


Agenda događaja je dostupna na zvaničnoj web stranici konferencije (https://www.kimc.ucg.ac.me/). U studentskoj sekciji Una Sredović je predstavila rad pod nazivom “Data protection in ports using Artificial Intelligence methods” dok je Anja Stijepović sa radom “Marketing in Port Activities Supported by Artificial Neural Networks” učestvovala u redovnoj konferencijskoj sesiji.

 

Po deseti put je 13. decembra 2022. godine uspješno održana Međunarodna studentska mikrokonferencija mehatronike (IMSmC2022). Konferencija je ove godine organizovana zajednički od strane Instituta za mehatroniku i mašinstvo Univerziteta Obuda i Univerziteta Donja Gorica (UDG) u Crnoj Gori. Ovo je drugi put da je konferencija uspostavila "video most" između stranog univerziteta, u ovom slučaju UDG-a, i Bánki fakulteta Univerziteta Óbuda. Ovo je omogućilo studentima i profesorima iz Crne Gore da budu uključeni u ovu seriju konferencija.

Cilj konferencije je da studentima iz oblasti mehatronike i srodnih nauka, kako iz zemlje tako i iz inostranstva, pruži priliku da se međusobno upoznaju, prodube svoja stručna znanja, unaprijede svoje vještine prezentacije i, na kraju, ali ne i najmanje važno, prodube njihove komunikacione vještine na engleskom jeziku.

Radovi su prošli kroz proces recenzije, nakon čega su prihvaćeni radovi morali biti predstavljeni na konferenciji. Od izabranih najboljih radova sa skupova u poslednjih 5 godina, organizatori će pripremiti konferencijsko izdanje zbornika radova, koji će biti dostupan u elektronskom obliku na sajtu konferencije. Publikacija će biti registrovana službenim ISBN brojem, i biće dostupna i u štampanom obliku.

Konferencija je gotovo u potpunosti “preslikala” proces velikih međunarodnih konferencija.

Konferencija je počela onlajn uvodnim govorom profesorice UDG-a, dr Krune Ratković, nakon čega je usledio uvodni govor dr Edit Laufer. Osnivač ovog serijala konferencija dr István Nagy, održao je plenarno predavanje na temu "Prošlost, sadašnjost i budućnost mehatronike". Program konferencije se može pronaći na web stranici konferencije (http://old.bgk.uni-obuda.hu/mei/IMSmC/2022/index.php).

Prema programu, predavanja su bila organizovana u dvije paralelne uživo i jedne online sekcije, gdje je održano 10, 8, odnosno 7 predavanja po sekciji. Svaka sekcija je imala voditelje sekcija koji su ocjenjivali izlaganja u sekciji, a na osnovu evaluacija nagrađena je najbolja prezentacija sekcije.

UDG su predstavljali studenti treće i četvrte godine odsjeka za matematiku Fakulteta Primijenjene nauke, sa ukupno 9 radova. Mentori studenata su bili profesori dr Nataša Kovač, dr Kruna Ratković, i mr Predrag Raković. Naši studenti drugu godinu zaredom dobijaju nagrade za najbolje prezentacije. Ove godine su nagrađeni sledeći studenti:

  • T. Muratović: Time Series Analysis of Air Pollution in Podgorica Using ARMA Model
  • A. Stijepović; U. Sredović: Fuzzy Logic in Drone Controls.

Čestitamo svim studentima na učešću i odličnim rezultatima.

Povezani fajlovi: