Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Primijenjena psihologija: Obilježen Svjetski dan djeteta

Juče smo na Univerzitetu Donja Gorica u organizaciji Centra za mentalno zdravlje ,,Axon" obilježili Svjetski dan djeteta.

Odluku da ove godine ovaj Dan ne protekne u slavlju donijeli smo, jer nakon 36 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, u mnoštvu privilegija tekovina civilzacije koje živimo, u XXI vijeku, u vijeku sloboda i razvoja, nažalost, danas se, kao nikada do sada, žmuri na ljudskost koju je iznjedrilo ono nesebično i iskreno dijete u nama.

Uz cijenjene goste, prodiskutovali smo kako svi zajedno možemo da doprinesemo da riječi postanu djela i da iskoristimo krajnju priliku da stvorimo svijet dostojan djeteta.

Doktorka Ivanović nas je podsjetila da svako dijete ima pravo na mentalno zdravlje i da iako mentalno zdravlje nije vidljivo i opipljivo, ono predstavlja najvažniji resurs svakog dijeteta koje će jednog dana biti čovjek. Profesor Šaranović je istakao da djeca svijeta imaju 1000 želja, dok djeca koja se danas nalaze u sred ratne zone imaju samo jednu - da prežive.

Naš cijenjeni predavač Selman Repišti nas je na kraju podsjetio na podatak Svjetske zdravstvene organizacije da svakih 10 minuta, jedno dijete izgubi životu u ratu na Bliskom Istoku.

Dignimo glas za budućnost djece bez barijera i straha!