Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Primijenjena psihologija: Radionica o mentalnom zdravlju i vršnjaškom nasilju

Saradnice i studentkinje studijskog programa Primijenjena psihologija održale su u petak, 24. aprila sa učenicima srednje ekonomske škole ,,Mirko Vešović" radionicu na temu mentalnog zdravlja i vršnjačkog nasilja.

Cilj radionice upriličene na času kod profesorice Sanje Milović je da se srednjoškolci informišu i osnaže u pogledu mentalnog zdravlja i problema vršnjačkog nasilja, dok su aktivnosti bile osmišljene tako da podstaknu aktivno učestvovanje i refleksiju među učenicima, što je i postignuto korišćenjem metode problemskog drveta kao glavnog alata za razumijevanje i rješavanje problema.

Radionica je započela predstavljanjem, a zatim uvodnim zapažanjima o osnovama mentalnog zdravlja i razlikama između psihologa, psihoterapeuta i psihijatra. Učenici su podijeljeni u manje grupe. Svaka grupa je dobila zadatak da radi na specifičnom aspektu teme, koristeći metodu problemskog drveta. Grupe su istraživale korijene problema (uzroke), glavne probleme, i posljedice koje proizlaze iz tih problema.

Nakon završetka rada na problemskom drvetu, svaka grupa je imala priliku da prezentuje svoj rad ostalim učesnicima. Radionica je bila uspješna, uz aktivno učešće svih prisutnih srednjoškolaca. Učenici su pokazali visok nivo zainteresovanosti i angažovanosti tokom cijelog procesa. Kroz metode problemskog drveta, srednjoškolci su bolje razumjeli složenost tema mentalnog zdravlja i vršnjačkog nasilja, kao i važnost prepoznavanja i adekvatnog reagovanja na ove probleme.

Radionicu su vodile četiri studentkinje psihologije: Maša Radoičić, Jovana Šćepanović, Natalija Čabarkapa, Dajana Vujačić) i dvije saradnice: Sara Borančić i mr Ana Maksimović.

Času su prisustvovale: psiholog škole Zorica Jović i profesorica Boba Radović.