Obavještenja

blog-img
Osnovne studije
Primijenjena psihologija: Dan mentalnog zdravlja (10.10.2024.)

U sklopu drugog Festivala mentalnog zdravlja, u Podgorici je održana panel diskusija na temu „Razgovori među generacijama: prošlost, sadašnjost i budućnost mentalnog zdravlja.” U fokusu je bila važnost razgovora između različitih generacija o mentalnom zdravlju.

Poseban dio događaja bila je posjeta studenata studijskog programa Primijenjena psihologija sa Univerziteta Donja Gorica korisnicima Doma starih ,,Podgorica”. Ova posjeta upriličena je povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, pružajući priliku studentima i korisnicima da se povežu, razmijene iskustva i razgovaraju o mentalnom zdravlju bez obzira na generacijske razlike. Kroz otvorene diskusije, studenti su imali priliku da čuju inspirativne životne priče starijih sugrađana, koje su naglasile da je mentalno zdravlje mnogo više od odsustva bolesti – ona obuhvata skup svih elemenata koji život čine životom, pažnju prema sebi i sposobnost kontrolisanja emocija i reakcija u našoj svakodnevnici.

 

Moderatorke događaja bile su mr Ana Maksimović, saradnica na studijskom programu Primijenjena psihologija i Milica Uskoković, psihološkinja.

 

Bojana Šuković, studentkinja druge godine Primijenjene psihologije, podijelila je svoje utiske o ovoj posjeti:

,,Za mene, obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja kroz posjetu Domu starih predstavlja priliku da se dublje povežem sa drugima, da saslušam njihove životne priče i razmišljam o razlikama koje nas oblikuju. Svjesna sam da su generacije prije nas odrastale u drugačijim okolnostima i vjerujem da svako, bez obzira na vrijeme ili uslove, ima pravo da doživi i izrazi sve što želi i osjeća. Važno je da razgovaramo o svojim mislima, jer kroz te razgovore ne samo da bolje razumijemo sebe, već postajemo svjesniji tuđih iskustava i borbi, što nam omogućava da pružimo podršku jedni drugima.”

 

Ova posjeta pokazala je da su intergeneracijski razgovori ključni za podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i njegovog očuvanja, te da zajednička razmjena iskustava može donijeti novu perspektivu o tome kako različite generacije percipiraju mentalno blagostanje.